З якого матеріалу краще будувати будинок для постійного проживання

Будуємо для себе: що важливо враховувати при виборі матеріалів


Якщо Ви вже є власником власної земельної ділянки, то друге питання, яке у Вас виникне: «З якого матеріалу краще будувати будинок?». Перше питання - це вибір фундаменту. Так би мовити, основа основ. Хоча, прочитавши цей матеріал, Ви зрозумієте, що фундамент можна та потрібно закладати, враховуючи не тільки геологію, а й обраний Вами будматеріал.

До будинку, призначеному для постійного проживання, завжди завищені вимоги. Він повинен бути безпечним, міцним, надійним, вологостійким, володіти хорошою шумоізоляцією, морозостійкістю та просто чудово, якщо він буде ще й бюджетним в будівництві.

Що пропонує ринок?


Сучасний ринок будматеріалів місце, куди без підготовки краще не приходити. Тому не зайвим буде розібратися у всіх перевагах та недоліках заздалегідь. Матеріали, які найчастіше використовують:

1) дерево;

2) цегла;

3) СІП панелі або каркасні будинки;

4) блоки (піноблоки, газоблоки, керамічні та інші).

Зупинимося на кожному варіанті докладніше


Будинок з профільованого бруса фотоБудинки, побудовані із дерева, завжди виглядають естетично привабливо, вони екологічні, не вимагають закладки масивного фундаменту, мають невелику теплопровідність. Будувати такий будинок можна в будь-який час року. Крім того, немає потреби виконувати внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи. Але є ряд недоліків: схильність до гниття, пожежонебезпека, необхідність проведення сушки будинку після його зведення.

Будинок з цегли фотоБудинки, побудовані з цегли, довговічні та міцні. Такий будинок не згорить при пожежі, не згниє та не просяде при правильному розрахунку та підборі конструкції фундаменту (на підставі геологічних вишукувань). Ще одна перевага цегляних будинків: влітку в них прохолодно, а взимку тепло. Це повністю натуральний матеріал, що створює особливий мікроклімат в приміщенні. Головними недоліками можна назвати дороговизну зведення та певні труднощі при будівництві. Цегляний будинок не можна будувати взимку, щоб розчин не замерз та не привів до деформації будинку з приходом тепла. Дуже важливо, щоб кладка була рівною і тут не можна економити на кваліфікації робітників. Кладку не можна проводити під час дощу.

Будинок з СІП панелей фотоБудинки із СІП панелей теплі, легкі, відносно недорогі та швидкі у будівництві. У Канаді та США будинки із сендвіч панелей користуються особливою популярністю. З недоліків варто відзначити недовговічність будови, пожежонебезпека, низьку звукоізоляцію, відсутність повітрообміну.

Будинок з газобетону фотоБудинки, побудовані із газобетонних та пінобетонних блоків - відносно не дорогі в будівництві та вони досить швидко будуються. Такі будинки вимагають внутрішнього та зовнішнього оздоблення фасаду, самі блоки досить крихкі та мають низьку вологостійкість. Чого не можна сказати про будинки із керамічних блоків - по строках зведення вони не поступаються будинкам із газобетону, але за вартістю будівництва коробки будинку в два рази дорожче. Така вартість може бути виправдана лише тим, що кераміка - натуральний матеріал, міцність якого не поступається цеглі. Безсумнівною перевагою будинків із блоків є їх теплотехнічні характеристики - за рахунок своєї пористої структури забезпечують мінімальні втрати тепла.

Як бачите, всі сучасні матеріали для будівництва будинку мають свої переваги та недоліки. У той же час, Вам простіше буде зробити правильний вибір, визначивши для себе основні критерії відбору.


Повернутися до списку