Побудувати будинок або купити готовий

Урбанізація в світі та в Україні зокрема серйозно зменшила темп. Бетонні джунглі великих міст звичайно ще багатьох ваблять, але все більше людей замислюється про тихе спокійне життя за межами міста. І рішення це часто цілком логічне та виправдане - у великих містах, як правило, екологічна ситуація залишає бажати кращого, галасливі вулиці та вічна метушня неабияк набридають. А власний котедж або заміський будиночок в екологічно чистому місці дозволить більше насолоджуватися свіжим повітрям, бути ближче до природи та до тиші.

Коли на сімейній раді стратегічне рішення про переїзд прийнято, виникає питання: яким саме способом здійснити задумане - будувати з нуля або купувати будинок готовим? Кожен із цих варіантів несе в собі певні особливості, переваги та недоліки. Спробуємо розібратися більш детально.


Купувати чи не купувати - ось в чому питання


Придбання нового, вже побудованого будинку, дозволить новоспеченому власникові в дуже короткий термін здійснити переїзд та відразу ж користуватися набутим житлом без зайвих складнощів. Це рішення дозволить заощадити купу сил, нервів та часу, проте, цінник на такий варіант буде набагато більшим, якщо порівнювати з будівництвом будинку своїми силами. Як правило, нові будинки продаються готовими під ключ, а це означає, що готовий до експлуатації сам будинок та прилегла до нього територія - повністю все упорядковано, зелені насадження в саду, з документами повний порядок, комунікації усі підведені. Але чи варта економія часу переплачених за неї грошей - вирішувати тільки Вам.

Купуючи готову нерухомість, легко зіткнутися з неприємними сюрпризами вже після закриття угоди. Часто виявляється, що матеріали в процесі будівництва використані не такі вже якісні або ж самі будівельники допустили якісь помилки. Начебто бачиш, що купуєш, але фактично береш кота в мішку. Неможливо дізнатися чи дотримано була технологія при заливці фундаменту, проконтролювати якість кладки вже оброблених стін та пристрою перекриттів, визначити якість виконання робіт з гідроізоляції. Залишається дуже багато непідконтрольних Вам чинників, які вплинуть на термін служби будинку та зручність життя в ньому. Залишається тільки сподіватися на сумлінність будівельників та порядність забудовника (продавця будинку).


Хочеш будинок на століття - будуй будинок сам


Ви хочете будинок своєї мрії? Такі будинки не купують, їх будують самостійно, з урахуванням всіх своїх вимог. Єдиний недолік цього варіанту - чималі терміни будівництва, тому доведеться запастися терпінням та впевнено йти до своєї мети. Зате це рішення дозволить Вам побудувати будинок за попередньо розробленим або готовим проектом, який врахує Ваші вимоги до дому: планування, поверховість, корисну площу, дизайн інтер'єру та екстер'єру, наявність тих чи інших приміщень та їх конфігурацій.

Звичайно ж, доведеться витратити певну кількість часу на оформлення всіх потрібних документів на будівництво. Якщо Ви зібралися будувати своїми силами - це чудово, але, якщо доручаєте цю справу підрядникам, слід контролювати сам процес будівництва як можна ретельніше. Це дозволить переконатися в дотриманні правильності виконання всіх робіт та гарантувати якість будівництва.

Ну й тепер найприємніше - побудувати будинок набагато дешевше, ніж купити готовий. Чому будівництво будинку з нуля вигідніше, ніж придбання готового? Все просто - самостійна будівля виключає посередника між Вами та будівельниками та його накрутку.

У цій статті ми показали Вам, над чим варто задумати та які фактори можуть зіграти на користь того чи іншого рішення. Залишається добре зважити свій вибір та сміливо приступати до втілення мрії - життю у власному будинку.


Повернутися до списку